Alla inlägg under augusti 2009

Av Johanna - 5 augusti 2009 23:27

Dagen började i lagomt tempo. Älsklingen hade svängt förbi ICA så det blev ett smarrigt wienerbröd efter frukosten. *med tjockolääääde på =D*

Fortsatte på kaloritåget med ett snabbesök hos Helena och hennes supermysiga bebis Maya. Blåbärspaj med vaniljsås som var så där lagom knäckig men ändå blåbärig!

(Min blåbärspaj brukar mer minna om en sjö av bär med plutteöar av deg i... trots alla varianter av potatismjöl och mängder av deg... )

Ska anlita Helena nästa gång istället!

Det kom fler mammor med sina bebisar i alla storlekar och åldrar. Mitt minne när det gäller namn är väldigt kort så mammorna med barn nämns kanske istället på Helenas blogg.

Lillan hade somnat så hon missade de andra barnen denna gången. Hade inte hjärta att väcka henne när hon låg så skönt i barnvagnen.

Helt bebislös blev jag inte för Maya behövde en avlastningfamn när Helena skulle hämta nåt och även ta kort. Mys-Maya som är dubbelt så gammal som lillan och därmed betydligt mer aktiv. =D

Jag fick ett leende som sträckte sig över hela Mayas ansikte för jag kan ju inte sluta gulla med bebisar har jag märkt. Rätt som det är förvrängs min tunga till nåt obegripligt för mig men uppenbarligen kul för små bebisar.

Min lilla gullunge har förvandlat mig till någon som kan prata långa ramsor med henne. Jag fattar inte vad hon säger och jag vet inte vad hon menar. Det kvittar för när hon börjar jollra, pipa och skratta så smälter jag...


Eftersom jag och älsklingen skulle besöka stugan och svägerskan så packade vi in oss med Gurkan i bilen för att åka dit.

Susade fram på vägarna till "långt-borti-skogen". Sverige är enormt vackert på sommaren! Även från ett bilbaksäte med solskärmar av Shrek och Åsnan.

Framme i stugan var det full fart som vanligt. En bil tvättades, ungarna sprang runt och retade varandra så minst en sprang till sin mor eller far hela tiden stortjutandes. Vi andra försökte höras genom allt liv.

När vi fikat och lillan matats och somnat gick jag och älsklingen till skogs. Denna gången följde bara Gurkan med. Så med hink och nyinköpta svampkniven med borst (fiffig anordning det där) i högsta hugg gick vi iväg.

Gurkan badade i första bästa större vattensamling och fortsatte med det hela promenaden. Jag och älsklingen fick upp en bra arbetspuls som snart övergick till rinnande svett och svärande över alla mygg. Dagens värme hade fått varenda myggägg att kläckas och alla var HUNGRIGA. Min mundering med jeans, t-shirt, långärmad munkjacka, graningekängorna minimerade betten men flygfäna surrade tappert på.

Vi hittade kanske ½-1 L kantareller totalt samt flera snår med skogshallon. Gurkan fick hallon som försvann väldigt fort. Törstig stackar'n! Går vi t.ex två kilometer springer hon minst det dubbla och allra helst i full sula. Hon rullade sig i en vattensamling för att bli av med de värsta knotten och myggen. Smart taktik.

Hittade även blåbärssnår med massor av blåbär. På en tuva fick jag en hel näve full!! Det satt upp till tio bär på en enda gren. Synd att Herr Kantarell är svårare att hitta.

Vi gick in i en annan del av skogen men där växte det bara harsyra, blåklockor och andra växter som jag inte vet namnet på. Såg bland annat en del gråartade svampar som snabbt döptes till träsksvampar. Det var massor av vattensamlingar och Gurkan hittade en egen liten pyttebäck att stå och surpla i.

En groda skuttade över stigen vi gick på men sen var det bara flugsvamp, flugor och mygg. =(

Vi begav oss iaf hemåt med några svampar på hinkens botten och med en myyycket trött Gurka i släptåg.

Senare på kvällen blev det grillat kött och pommes frites. Detta sköljdes ner med ansenliga mängder vätska. Allt för att försöka ta igen förlorad vätska som formligen runnit om oss i skogen.


På vägen tillbaka till stugan stannade vi och lyssnade på tystnaden samtidigt som vi tittade ut över den spegelblanka sjön där solens glitter syntes som skimrande skärvor av silver...

Ofta glömmer man bort sådana vackra gratis saker. Det ska jagas status och materiella ting till varje pris. Då är det underbart med en paus där man är och att lägga sig i en solstol för att titta upp på den klarblåa himlen med tunna molnslöjor för att se en och annan fågel flyga förbi högt däruppe under höga kvitter...


Ahhh... Sverige är underbart!

Natti folket!

Av Johanna - 4 augusti 2009 23:21

Har inte hänt så mycket idag. Varit lite ur gängorna och småsur. Trist när det blir så, oftast kan jag vända till att bli glad efter halva dagen men nu ville det sig inte.

Lillan har iaf blivit en riktig liten pigg Smörbult (pappsens smeknamn) och försöker komma åt det mesta inom sträckavstånd. Ska kanske börja med någon smakportion snart för hon är väldigt intresserad när jag äter. *Smida medans järnet är varmt*.

Hon har även kommit tillbaka till de "gamla" ätrutinerna och somnar t.o.m nu när jag ammar sittandes. Det var flera veckor sedan hon gjorde det så nu myser jag även sittandes i soffan och inte bara liggandes i sängen.


Efter att ha tittat runt ett tag efter en annan variant eller lösning på bärhjälpmedel har jag kanske hittat en lösning!

Har vunnit en auktion på tradera (något av en tradidiot snart) så förhoppningsvis kommer det dimpa ner en bärsjal snart. Babybjörnen som vi fått låna av en kompis börjar bli för liten så jag hoppas att bärsjal är nästa fiffiga sak i föräldravärlden. Är så smidigt att sätta barnet i en sele (eller sjal?) när man ska in och handla t.ex Plus att lillan somnar så gott efter ett tag!

Jag kommer nog uppdatera er angående bärandet i sjal framöver!


Natti folket!


Av Johanna - 3 augusti 2009 20:31

Idag serverade jag nog de torraste köttbullar som någonsin konstruerats! Älsklingen köpte blandfärs som jag gjorde köttbullar av för ett tag sen. Frös in överskottet och idag värmde jag på dem och kokade makaroner.

Idealmakaroner är förresten bäst. Vem kan med att äta gammaldags idealmakaroner? *urk ;) *

Iaf, köttbullarna var inte så stora men såg helt ok ut. Hugger in och ser hur älsklingen tuggar länge. Lite väl länge. Inser när jag börjar äta (kött)torrbullarna varför. Smaken var god, men s*tan i gatan, sågspån har högre vätskeinnehåll. All fukt låg i kastrullen och på serveringsfatet... ;P

Vi åt några torrbullar under diverse finurligheter som "två torrlägger Vänern" och "utmärkt som material i säckar vid översvämningar".

Gurkan fick tre torrbullar och en väldigt liten (pann-)torrbiff. När en rottis är tvungen att tugga nåt så litet så länge och dessutom ger sig på vattenskålen så det stänker. Ja, då är det gott med torrt!

*Noterar till nästa gång, använd 50/50 blandfärs och gör större köttbullar*.


Var hemma hos svärföräldrarna dit även svägerskan med familj åkt. Svägerskan med barn var shoppingsugna och mtp kronans värde kontra schweizerfrancen ( 1 franc= 6,78 SEK enligt dagens valutakurs) så förstår jag att de passar på!

Efter middagen (Flygande Jakob *mums*) så diskuterade vi lite om allt och inget. Bland annat kom dagispriser upp. Det dagiset vi tittat på med Montessoripedagogik kostar 950 kr i månaden för ett barn. "Montessoridagis" i Schweiz ligger på ca 1000 franc PER månad!! De dagisen med sådan inriktning är inte subventionerade av staten tydligen.

Betalar gladeligen skatt ffa nu när man har barn. Att t.ex ha tryggheten när något akut händer och bara kunna uppsöka läkarvård utan att det kostar något. Ibland är ju plånboken lite skral trots att man gör tappra försök att motverka. Skönt då att barnen inte behöver lida pga utebliven vård av ekonomiska skäl.


Vi svängde förbi Hund- & Kattspecialisten för att köpa en "knöl" till Gurkan. Hämtade knölen i bilen nu på kvällsrastningen och min tanke om att hon skulle bära in den i påsen kom på skam. Gurkan fattade inte vitsen av att hålla i den tunna plastpåsen med allt det gotta inuti?! Jag bar istället den rökta oxknölen med div äckliga torkade fettklumpar mm. Finge man bära sådana slaktdetaljer på SM så skulle Gurkan iaf få poäng för gott försök!

Hon slår näst intill knut på sig själv för att få ett "varsågod". Utan det ordet tar hon varken mat i matskålen eller smaskiga ben.

Katterna kan även äta av hennes mat i matskålen utan att hon gör något. Sitter bredvid och tittar med lidande blick.


Idag har lillan legat i hårdträning. Snackat massor och legat på mage på våra sängar. Överkast och ett tunt stoppat täcke var föremål för stor fascination! Hon sträckte händerna så gott det gick för att ta på båda materialen och "pratade" och bubblade glatt hela tiden. Ibland dök huvudet ner, troligtvis för att provsmaka. Var ingen höjdare för hon återgick till sträck-dra-bubbla-prata hela tiden. Några små försök till att dra upp knäna gjordes också. Snart kommer nog riktiga krypförsök om hon fortsätter i denna takten! =D


Ha det gott!



Av Johanna - 2 augusti 2009 00:09

Idag har vi inte gjort så mycket. Älsklingen har tvättat all ackumulerad tvätt som blivit på en vecka. Tror det blev mellan 6-8 maskiner. Önskar att det kunde inhandlas tvättmaskiner i föreningen som faktiskt rymmer lite mer än 5 kg. Tacka vet jag de gamla härliga Wascatortvättmaskinerna som sväljer 7 kg eller mer. Där går det undan att tvätta kläderna!!

Även att tvättiderna skulle behöva utökas. Som det är nu hinner man egentligen inte tvätta och torka allt på en bokning. Skandalöst! Fast styrelsen har nog mest tankarna på alla singlar och pensionärer som också bor i föreningen...


Jag vek två omgångar tvätt, den tredje gör jag i morgon. Medans älsklingen var och handlade lite mat för kommande dagarna så passade jag på att rensa ur och städa kylskåpet. Urk... skulle behöva göras oftare. Ok, kylen var inget fall för Marie och Louise i Rent hus men det räckte ändå!

Maten fick plats utan en massa knölande bland div suspekta burkar och flaskor. Det kändes riktigt trevligt!


Gick ut på promenad med lillan och Gurkan. Pratade med gamla bekanta som jag suttit i samma styrelse med. Det var kul att se dem. Var några år sedan sist. Gurkan ville hälsa men det fick hon inte. Deras balkong var lite för högt upp och sen är det bra träning för henne att faktiskt inte få tillåtelse och bara "vara" still lite.


Testade en ny glassort idag. Phish food från Ben&Jerrys. Blir nog dyrt för nu måste vi ju smaka fler sorter!! Två supergoda av två testade smaker bådar gott för framtida njutningstillfällen... 


Natti folk!


Av Johanna - 1 augusti 2009 22:21

Som ni kan se på detta kort... Varför byta ras eller hund?

Rottweiler- för bra för att blandas och bytas ut!!!



Ögonen segade sig upp vid 10-tiden och älsklingen hann köpa nybakat bröd och rasta Gurkan innan.*underbart*

Hade pratat med en kompis dagen innan om att lägga spår så vi åkte ut till skjutbanan och lade kompisens spår plus vårt eget. Wildas var längre medans Gurkans nog var svårare. Mycket beror på att jag har en tendens till att glömma vart jag lagt spåret och tja... det är inte så bra när hunden ska gå det en timma senare eller ännu längre fram på dagen.

Jaja, Gurkan är driftsäker s.a.s, hon hittade två av tre spårpinnar och det är rätt ok ändå!

Wilda drog på i normalt tankerstänk och drog av sitt spår i flygande fläng så stackars matte var helt svett efteråt (helt normalt mao). =D

Efter att vi gått spåret och hittat lite kantareller drog vi iväg till stugan i Värmskog där älsklingens syster med familj huserar i tre veckor.

Måste lägga in en grej som jag glömde i ursprungsinlägget. Just som vi skulle åka iväg till stugan kom det en annan hundägare med hundsläpvagn. Japp, för den oinvigde så finns det alltså släpvagnar som man krokar på sin egna bil. Detta används av många uppfödare som inte får plats med alla hundarna i sin vanliga bil.

Jaja, iaf så kom det en kvinna och frågade huruvida vi skulle börja träna eller var klara.

Älsklingen sa att vi just var klara och skulle åka. Kvinnan var nyfiken och frågade vad vi hade för ras.

-En rottweiler, svarade älsklingen.

Kvinna utbrast då:

-Å de är så underbara osv osv och att hon även hade ägt en tidigare. Vad gör ni med er hund? (Underförstått ingenting lät det som) Nu hade hon dock bytt ras till schäfer för att rottisarna blivit så sönderavlade.

 Hon kikade in och hälsade under tiden detta sades på Gurkan. Sen har kvinnan mage att kommentera Gurkans tuttar!(De blir större efter hon har löpt och ju närmare hon kommer en skendräktighet = inte onormalt).

Herrejävlar säger jag bara. Inte fasen kommenterar vi hennes fysik så varför ger det henne rätt att klaga på vår hunds?

 Kvinnan undrade vilken kennel Gurkan är ifrån och som de flesta visste hon inte vilken det var när vi nämnde det. Inte så konstigt i sig eftersom det bara varit en rottiskull och numer fokuserar uppfödaren på schäfrar som håller för tjänstehund och bruksgrenarna.

Älsklingen gav iaf denna mer snorkiga kvinna tillbaka med att säga att rottisarna inte alls är sönderavlade men att schäfrarna är ganska duktigt på väg åt det hållet.

Kvinnan gav sig inte utan skulle prompt ha igenom att rottis = sönderavlad och schäfer = inte!

Hon hade ju haft rottis i tio år och visste minsann mer än oss (tio år är ju så gammal en rottis blir ungefär så teoretiskt har hon haft en rottis) för hon hade ju tävlat upp i SM osv osv osv.

Hennes hund hade kommit från en mycket framstående kennel (utelämnar namn) och ändå fått epilepsi.

Därför har hon valt att övergå till schäfer. Schäfern har ju delats upp i två raser (fel men men, egentligen två typer) och var därför friskare än rottisar. Så den dagen rottisen blir frisk igen (*pling*, kommer infon via MSN eller genom hårt arbete av andra??) skulle hon minsann skaffa en igen.

Älsklingen (riktigt härsken nu) svarade att det är ju inte hunden det hänger på utan det är väldigt mycket ägaren. Det bet bra på *censur* kvinnan


Det som irriterar mig så fruktanstvärt är att vissa tror att de har rätt att kommentera vårt rasval och att vi nästan ska skrapa med fötterna och be om ursäkt???! Varför i h-lvete då? Gurkan är friröntgad, har gjort ett underbart häftigt MH och vi har fått slita vår beskärda del för att få henne att komma dit vi är idag. Varför skulle vi då be om ursäkt för det? Ville vi ha en räkryggad schäfer (det är schäferfolk som ofta ska "konvertera" oss) så hade vi väl för farao skaffat en sådan? Vår uppfödare är underbar och ingen skugga ska falla över henne att hon valt att numera enbart föda upp schäfer. Hennes mål är att föda upp hundar som håller för att arbetas med. Inte springa enbart vänstervarv där röven släpar i backen osv. Hon är dock såpass normal att hon kan se andra rasers bra sidor mm utan att för den sakens skull behöva konvertera alla andra till schäferägare.

 Innan vi skaffade Gurkan så kollade vi på tillbehör i en lokal djurtillbehörsbutik. Ägaren där har schäfer och när hon fick höra rasvalet var hon ju tvungen att nämna när hennes instruktör minsann gick bet och fick avyttra (hur minns jag ej) den rottisen som instruktören hade skaffat.

-Jaha? Han klarade inte av rottweiler? Än sen? Varför skulle inte vi göra det bara för att det är vår första hund i vuxen ålder?


Det enda den butiksinnehavaren "vann" på den utläggningen är att nu åker vi hellre in till en större stad för att köpa foder mm till våra djur. Varför sponsra sådana affärer som indirekt nedvärderar oss som kunder? Butiken i fråga hade vi som stambutik innan och vi hade anlitat dem ända sen starten...

 Jajja, nu har jag nog vräkt ur mig värsta frustrationen över detta med hundar så vi återgår till släkten i sommarstugan...


Där trakterades vi tårta för att fira älsklingens föräldrar som firar bröllopsdag likväl som systern. Vi får vänta nästan ett år innan vi kan göra detsamma.

Efter några timmar stod det en superhet gulaschsoppa på menyn. Schweizare tror mycket på slowfood för den tog lång tid. Tur att vi fick tårta innan...Soppan fick mer sting än tänkt för det blev till att spä ut med både vatten, grädde och potatismos. ;)

Lagad över öppen eld blir det speciellt gott men jag avstod från potatismoset. Doppade med bröd istället!

De andra åt ute på altanen medans jag fick äta inomhus. Lillan har blivit en stor mammagris och jag har lite svårt att höra henne gråta för länge. Så jag åt, pappa höll och vi gullade om vartannat med henne. Hon slutade gråta ibland iaf!


Nu ska vi avnjuta en Ben & Jerrys glass för (mig) första gången. Ska bli spännande. Så hiskeligt dyr som den glassen är måste den ju bara vara god. Annars blir jag väldigt sur...


Fortsatt trevlig kväll på er!




Ovido - Quiz & Flashcards